Jezik | Language: HRV ENG
Uvod u odnose s javnošću
Šifra: 103566
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Božo Skoko
doc. dr. sc. Hrvoje Jakopović
Izvođači: Hrvoje Jakopović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj dodiplomskog obrazovanja u okviru kolegija Odnosi s javnošću jest pripremiti studente za temeljno razumijevanje te discipline i startnu poziciju u odnosima s javnošću. Svrha kolegija je upoznati studente s temeljnim aspektima odnosa s javnošću u cjelini, te im ukazati na razvojne trendove tog zanimanja u Hrvatskoj i svijetu. Odnosi s javnošću, kao zasebna funkcija upravljanja, uspostavlja i održava odnose između subjekta (pojedinca, tvrtke, političke institucije, države...) i javnosti koje ga okružuju, odnosno o kojima ovisi u svome djelovanju. Ti odnosi podrazumijevaju uzajamnu komunikaciju, razumijevanje, prihvaćanje i svekolike oblike suradnje a uključuju upravljanje komuniciranjem i imidžem, odnosno razumijevanje i prilagodbu javnih i privatnih interesa. Odnosi s javnošću koriste dosege komunikologije, psihologije i sociologije te već nekoliko desetljeća utiru samostalan razvojni put, usko surađujući s medijima. Jačanje svih oblika međuovisnosti u modernom društvu zahtijeva sve kompleksnije društvene, političke i ekonomske interakcije. Shodno tome, uspostavljanje i održavanje odnosa na svim razinama društvenog sustava postalo je važnim područjem profesionalnog djelovanja i znanstvenog izučavanja. O tome svjedoči činjenica da su upravo odnosi s javnošću jedna od djelatnosti koja posljednje desetljeće bilježi stalni rast u svijetu, i u Hrvatskoj. Program kolegija obuhvaća definiranje i svrhu djelovanja odnosa s javnošću, međuovisnosti sa srodnim disciplinama, razumijevanje ciljnih javnosti, upoznavanje temeljnih vrsta odnosa s javnošću te pravne i etičke aspekte njihova djelovanja.
Literatura:
  1. Broom, Glen M.; Cutlip + Center s Učinkoviti odnosi s javnošću; MATE, Zagreb (2010)
  2. Tkalac Verčič, Ana; Odnosi s javnošću; HUOJ, Zagreb (2016)
5. semestar
Usmjerenje ODNOSI S JAVNOŠĆU nov. 5 semestar - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Usmjerenje ODNOSI S JAVNOŠĆU nov. 5 semestar - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 7. 10. 2020. u 11:23
Hrvoje Jakopović

Poštovane kolegice i kolege,

 

prenosimo informacije vezane uz izvođenje nastave na kolegiju Uvod u odnose s javnošću.

 

Predavanja srijedom počinju u 8:30 h i završavaju u 9:40 h, a seminarska nastava u 9:50 h do 11:00 h.

 

U sklopu seminarske nastave, osim dolazaka na nastavu, vrednuje se seminarski rad koji podrazumijeva izlaganje u paru. O temi seminarskog rada studenti se dogovaraju s predmetnim nastavnikom. Izlaganje podrazumijeva kritički pristup temi. Uz izlaganje, u paru će se do kraja semestra dostaviti pisani seminarski rad na odabranu temu u kojemu je potrebno pojasniti i obrazložiti sadržaj iz izlaganja.

 

Ispitna literatura je knjiga Odnosi s javnošću, autorice  Ane Tkalac Verčič. Prvih sedam poglavlja knjige (str. 16 do str. 219) polaže se na prvom kolokviju, a posljednjih osam poglavlja (str. 220 do str. 449) na drugom kolokviju.

 

Prvi kolokvij održat će se 25. studenoga, a drugi kolokvij 13. siječnja.

 

Informacije o dopunskoj literaturi i sadržaju kolegija dostupni su u silabusu, među nastavnim materijalima.

Dogovori za konzultacije i svi ostali upiti mogu se slati na: bozo.skoko@fpzg.hr i hrvoje.jakopovic@fpzg.hr

 

Srdačno,

prof. dr. sc. Božo Skoko

doc. dr. sc. Hrvoje Jakopović

Popis obavijesti