Jezik | Language: HRV ENG
Umijeće intervjua
Šifra: 187302
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Marina Mučalo
Izvođači: Nensi Blažević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Intervju je jedna od najčešće korištenih tehnika modernog novinarstva. Cilj kolegija jest upoznavanje s osnovama intervjuiranja u svim medijima te stjecanje znanja i vještine potrebnih za njegovu izradu. Studenti će se upoznati s temeljnom strukturom novinarskog intervjua, osnovnim tehnikama te elementima izvedbe. Također, upoznat će se i s razlikama u intervjuiranju s obzirom na vrstu medija, medijski prostor (vrijeme) i način rada (snimanje ili rad uživo). Kolegij će naglasiti važnost kulture dijaloga u javnoj komunikaciji, od pripreme do izvedbe.
Literatura:
  1. Breakwell, Glynis; VJEŠTINE VOĐENJA INTERVJUA; SLAP (2007)
  2. Hilliard, Robert; WRITING FOR TELEVISION, RADIO AND NEW MEDIA; WADSWORTH CENGAGE LEARNING (2011), str. 263-298
  3. Malović, Stjepan; OSNOVE NOVINARSTVA; Golden marketing - Tehnička knjiga (2005), str. 217-234
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 1. 4. 2020. u 18:32
Nensi Blažević

Dragi svi,

evo sažetka s našeg zoom susreta.

1. 08.04. je KOLOKVIJ 1, umjesto predviđenog načina polaganja podijelit ću vas u 4 grupe (po abecedi), svaka grupa će dobiti drukčiji intervju, na taj datum poslat ću vam linkove na intervjue na koje pišete OSVRT. Svatko piše svoj osvrt na temelju gradiva iz prezentacija ili sažetaka koji se nalaze među nastavnim materijalima. Obratite pozornost na strukturu intervjua, vrste pitanja, način ulaska u intervju - strategija prvog pitanja, srednji dio intervju, završetak, ponašanje intervjuista, ponašanje sugovornika, i u sadržajnom i u formalnom smislu. Za pisanje i slanje osvrta imate tjedan dana. Zadnji dan za slanje je 15. travnja do kraja dana.

2. VJEŽBA 1 ostaje u obliku u kojem je zadana, šaljite je i prije datuma u kojima su trebali doći gosti da si rasteretite kraj semestra (konzultirajte prezentacije i sažetke, i za tu vježbu su važni).

3. VJEŽBA 2 se spaja s VJEŽBOM 3 što znači da birate hoćete li raditi intervju za novine, web ili televiziju - zamjenski (Skype, Zoom, mobitel​). Izabirete jedan medij. Za novine ili web mi ne šaljete pripremu (obradit ćemo ih putem zoom nastave), potom ćete ih pisati ako se odlučite za neki od ta dva medija, a za Skype i slične intervjue šaljete pripremu. Napišete uvod za sugovornika, pitanja (broj procijenite po gostu i snazi teme), odjavu. Ako se koristite KINEMASTEROM ili sličnim alatima, možete napraviti i VLOG, a intervjue obogatiti kadrovima, naslovima, porukama... Zamjenski tv intervjui neka traju do 5 min, ako neka tema drži vodu, može i duže.

VAŽNO!!! Ako radite intervjue vezane za recentne teme, korona virus, potres... šaljite ih što prije jer kasnije više nisu aktualni. Znači ono što dobijete u ovom trenutku ima vrijednost, situacija se mijenja što mijenja i vrijednost intervjua.

O KOLOKVIJU 2 ćemo razgovarati kad za to dođe vrijeme.

Znači u prekoncipiranju kolegija i vaših obveza imamo 2 KOLOKVIJA I 2 VJEŽBE. Težinski udio ocjena ću također promijeniti.

SVE VJEŽBE I OSVRT (KOLOKVIJ 1) ŠALJETE NA MAIL nensi.blazevic@fpzg.hr, A MOŽETE I NA INTRANET.

Za sva pitanja sam tu!

Puno pozdrava, sretan Uskrs, vidimo se na predavanju iza blagdana😊

Nensi

p.s.još jednom pitam - ako netko zna nekog da nije na mailing listi, molim vas javite mi

Popis obavijesti