Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel
Izvođači: Smiljana Leinert-Novosel - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 21. 5. 2020. u 10:36
Marko Grdešić

Poštovane kolegice i kolege, 

S obzirom na uputstvo dekana o održavanju ispita i kolokvija, ispit ćemo održati preko interneta. Samo u iznimnim slučajevima, ako niste u stanju doći do računala, ispit ćemo organizirati uživo. Ukoliko ne možete doći do kompjutera, molim vas da se javite meni, kolegici Vozab ili kolegici Čuvalo pa da znamo koliko vas ima.

Idući petak 29.5. bismo imali probu ispita preko Google obrasca. To bi vam ujedno bila prilika da vidite koji tip pitanja možete očekivati na ispitu i da ponovite gradivo. Informaciju o tome kako pristupiti obrascu ćemo staviti ovdje na intranet. Ova proba će nam pokazati koliko vremena trebate za ispit.

Zatim, petak 5.6. bismo imali predrok. To vam je prilika da položite ispit i prije samih ispitnih rokova. Ispit će obuhvaćati dio koji je pokriven e-predavanjima Prof. Leinert i dio koji je se radi u PSPP-u ili Jamovima. Bazu ćemo vam staviti na intranet.

Nakon toga, petak 12.6. je prvi rok. I to bi također bilo preko interneta i preko Google obrasca. Ako ste položili na predroku, onda možete prijaviti taj rok. Ocijene ćemo vam upisivati u studomat, za sada ne i u indekse.

Drugi rok u lipnju nam je 26.6.

Ponavljam, ukoliko ne možete doći do kompjutera, molim vas da se javite meni, kolegici Čuvalo ili kolegici Vozab pa da znamo koliko vas ima i da organiziramo ispit za vas uživo. Ispit uživo bi se odvijao na isti datum kad i online ispit.

Pozdrav, 

Marko Grdešić

Popis obavijesti