Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel
Izvođači: Smiljana Leinert-Novosel - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 1. 4. 2020. u 12:58
Dina Vozab

Poštovane kolegice i kolege,

budući da dobivam mailove od nekih studenata koji su zapeli u rješavanju zadataka, probat ćemo ih riješiti zajedno ovog petka preko video poziva. Pozivam vas na virtualne konzultacije 3.4. u 9:00 sati. Molim vas da pripremite vaša pitanja unaprijed, a možete mi ih i poslati mailom dan prije konzultacija (sutra :) da pripremim odgovore. 

Sastanak se održava preko Zooma, možda ste već imali nastavu preko toga. Sustav je jednostavan, kliknut ćete na poveznicu ispid Join Zoom Meeting, instalirati program i uključiti se u video poziv. Vidjet ćemo kako će ovo funkcionirati. Ako će vam biti potrebne i individualne konzultacije, molim vas da mi se javite mailom, pa ćemo nešto dogovoriti- ili preko Zooma ili preko Skypea, što vam više odgovara.

Dina Vozab is inviting you to a scheduled Zoom meeting.

Topic: Konzultacije iz statistike
Time: Apr 3, 2020 09:00 AM Sarajevo, Skopje, Zagreb

Join Zoom Meeting
https://us04web.zoom.us/j/713146033

Meeting ID: 713 146 03

Popis obavijesti