Jezik | Language: HRV ENG
Statistika
Šifra: 55540
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Smiljana Leinert-Novosel
Izvođači: Smiljana Leinert-Novosel - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Masovnost pojava predstavlja jednu od bitnih značajki suvremene civilizacije. Iz te činjenice proizašle su potrebe znanstvenog opisivanja, analize i iskazivanja takvih pojava kroz različite pokazatelje, čime se bavi znanstvena disciplina statistika. Danas je statistička metodologija postala dio općeg obrazovanja i opće kulture svakog akademski obrazovanog građanina. U tom smislu studenti se upoznaju sa osnovnim statističkim pojmovima vezanim uz sva životna područja (ekonomsko, političko i sl. ) te odgovarajućim statističkim metodama neophodnim za djelatno sudjelovanje u istraživanjima, bilo pojedinačno, bilo u sklopu nekog znanstvenog tima. Osnovni cilj ovog predmeta je upoznati studente s osnovnim karakteristikama modernih statističkih analiza koja se primjenjuju u društvenim znanostima. Na kraju semestra očekujemo da su studenti upoznati s procesima prikupljanja i analize statističkih podataka; da shvaćaju osnovnu problematiku statističkih istraživanja te najvažnije, da steknu naviku kritičkog razmišljanja u domenama koje uključuju donošenje odluka na temelju podataka.
Literatura:
  1. , Naklada Slap, Jastrebarsko, 1997.;
  2. . Zagreb: ECNSI, 2008;
Preporučena literatura:
  1. , Mikro knjiga, Beograd, Srbija;
  2. , Brooks / Cole Publishing Company An International Thomson Publishing Company, Pacific Grove, USA;
  3. , Harper Collins College Publisher, USA;
  4. , SAGE, Baltimore, USA;
  5. , SAGE, USA;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 23. 3. 2020. u 12:22
Dina Vozab

Drage kolegice i kolege,

kao prvo, nadam se da ste svi i svi vaši dobro, da niste pretrpjeli veću štetu jučer i da se niste previše prestrašili. Ono što je važno je da se i u ovim trenutcima nastavimo odgovorno ponašati i da pokušamo zadržati relativno "normalnu" strukturu dana - kombinirajte rad, učenje, virtualna druženja i opuštanje koliko god možete.

Nastava na daljinu se nastavlja. U nastavnim materijalima su postavljeni novi zadaci za vježbe u PSPP-u, a baze podataka su postavljene na intranet. Koliko sam čula, neki od vas imaju problem s instalacijom PSPP-a na Mac. Za vas ću pripremiti zasebne vježbe u programu jamovi. Program možete preuzeti sa sljedeće poveznice: https://www.jamovi.org/.

Jamovi imaju nešto drugačije sučelje, možda će i drugima odgovarati pa ih mogu preuzeti i Windows i Mac korisnici.

Čujemo se oko idućih dogovora oko načina rada, a za sva pitanja ste slobodni obratiti se mailom svojim nastavnicima.

Lijep pozdrav svima i budite dobro,

Dina Vozab

Popis obavijesti