Jezik | Language: HRV ENG
Socijalna psihologija
Šifra: 55538
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Nebojša Blanuša
Izvođači: Nebojša Blanuša - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Uloga ljudskog subjekta u komunikaciji kako sa svojom okolinom tako i preko medija toliko je očita da se često i zanemaruje. Osobe ulaze u komunikacijski proces na temelju doživljaja relevantne okoline, selektivno prenose informacije i vrednuju ih i na taj način utječu na doživljaje, opredjeljenja i ponašanje drugih. Sve ono što vrijedi za svakodnevnu neformalnu komunikaciju, vrijedi i za novinarsku profesiju kao i za polje politike. Izbor događaja, način njihovog prikazivanja, doživljaj tih informacija od strane publike, imaju snažnu psihološku zasićenost. Također, subjektivnost u politici, kako građana, tako i individualnih i kolektivnih aktera prožeta je istim procesima.
Zadatak je kolegija, prije svega, da studente upozna s procesima formiranja ličnosti pojedinca i s psihologijskim mehanizmima koji određuju doživljaj socijalne okoline, kao i socijalnu interakciju, povezujući ih s kako s fenomenom medija tako i politike. Temeljno je polazište, u odnosu na novinarsku profesiju, da je odabir o čemu će se izvještavati subjektivan, da je način izvještavanja subjektivan, i da je način na koji se informacija prima također subjektivna. Također, ovaj kolegij ima funkciju upoznavanja s temeljnim socio-psihološkim procesima koji se nadograđuju na kolegiju politička psihologija.
Literatura:
2. semestar
Temeljni opći NOV 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 19. 5. 2020. u 12:39
Uređeno: 19. 5. 2020. u 12:39
Nebojša Blanuša

Cijenjene kolegice i kolege,

 

ovaj četvrtak, 21.5.2020. obrađujemo temu "Psihologija masovnih medija". 

Uobičajeno sam na seminaru za ovu temu izvodio jedan mali eksperiment transformacije informacija, koji, nažalost, u ovim uvjetima ne možemo izvesti. Stoga sam vam kao alternativni sadržaj pronašao izlaganje nekoliko znanstvenika s web stranice "The Behavioral Insights Team" pod naslovom "Tackling disinformation & fake news using behavioural science with Tali Sharot" koja se dobro uklapa kao nastavak naše teme na predavanju.

Izlaganja, o kojima možete napisati kratki reakcijski podnesak (2-3 kartice teksta) nalazi se na sljedećoj poveznici:

https://www.bi.team/tackling-disinformation-fake-news-using-behavioural-science-with-tali-sharot/

Također vas upućujem na aplikaciju Bad News (https://www.getbadnews.com/#intro) koju možete isprobati online. Ona je jedno od mogućih načina kako se bihevioralni znanstvenici nastoje boriti protiv fake news-a kroz proceduru tzv. prebunking-a, što je inačica stare tehnike inokulacije stavova.

Isprobajte aplikaciju, i u sklopu svojeg reakcijskog podneska pokušajte procijeniti njenu učinkovitost. Podnesak treba biti o cjelokupnom izlaganju navedenom na prvoj poveznici a evaluacija Bad news-a samo jedan njen dio. Podnesak šaljite demonstratoru Ivanu Arloviću.

 

Što se tiče svih bodova koje ste mukotrpno skupljali i rezultata kolokvija, njih ćete dobiti do kraja tjedna. Demonstrator nam je bio izvan stroja neko vrijeme zbog zdravstvenih razloga (nije korona) pa kasnimo s vrednovanjem vaših uradaka. Ja sam kolokvij inače ispravio još protekli tjedan i mogu reći da sam generalno jako zadovoljan s vašim rezultatima.

Što se tiče drugog kolokvija, na njega će moći izaći samo oni koji su položili prvi kolokvij i održat ćemo ga na klasični način 4.6. u vrijeme predavanja (12 sati) u prostorijama Fakulteta, prema pravilima koja budu tada važila. Vjerojatno ćete morati biti raspoređeni u više grupa.

Još jednom isprika na kašnjenju rezultata.

Srdačno,

 

Nebojša Blanuša

 

Popis obavijesti