Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Dražen Lalić - Seminar
Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 4. 6. 2020. u 20:20
Davorka Vidović
Nastavni sadržaj 4.6.2020. -...

Dragi studenti,

Malo kasnimo s današnjom objavom, jer su kolege imale poteškoća s audio zapisima na prezentaciji. No, za sada objavit ćemo prezentaciju bez audio izlaganja, pa kad se poteškoće riješe, ažurirat ćemo.

Treći (i posljednji ovogodišnji) istraživački projekt koji vam danas predstavljamo proveli su vaši kolege Mihaela Jacmenović i Ivan Mihačić, a bavi se društvenim angažmanom građanske inicijative #spasime. Na inicijativu, koja adresira pitanje nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, a predvode novi ženski akteri, autori istraživanja pokušavaju primjeniti koncept civilnog društva te neke od nalaza iz studije Inge Tomić-Koludrović "Pomak prema modernosti: žene u Hrvatskoj u razdoblju 'zrele' tranzicije". Primjenili su tipologiju žena koju je Tomić-Koludrović razvila te identificirali kojem tipu žena pripadaju akterice inicijative #spasime.

Njihovu prezentaciju "Društveni angažman inicijative #spasime" možete naći u Nastavnim materijalima --> Susret 4.6.2020. 

Molimo, preuzmite i pogledajte prezentaciju. Komentirajte, kritizirajte, pitajte ili adresirajte novo pitanje/problem vezano uz ovu temu ili metodologiju, u formi koju odaberete - možete komenirati ovdje ispod ove objave, ili e-poštom (stavite u primatelje i prof. Lalića). Nadam se kako će vam i ova tema biti zanimljiva. Za sve one koji do sada ni na koji način nisu sudjelovali, vaše priloge posebno očekujemo. Imajte na umu kako će vaš angažman utjecati na konačnu ocjenu. 

 

Hvala, srdačno,

DV

 

Popis obavijesti