Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Dražen Lalić - Seminar
Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 28. 5. 2020. u 13:19
Uređeno: 15. 6. 2020. u 17:00
Davorka Vidović
Nastavni sadržaj 28.5.2020. -...

Dragi studenti,

 

Zadnja dva susreta u semestru su posvećena istraživačkim projektima kojima su se neki od vaših kolegica ili kolega bavili tijekom semestra. Kako je krovna tema kolegija ove godine bila Društveni položaj žena, projekti su se fokusirali na neke aspekte ove teme. Ove godine su, unatoč ograničavajućim uvjetima u svakom smislu, uspješno provedena tri projekta te će vam danas i sutra kolege predstaviti dva projekta, a u sljedećem tjednu bit će predstavljen i treći. Za sva tri projekta ključan je teorijsko-konceptualni okvir, objavljen u prošlom tjednu, a koji se temelji na knjizi Inge Tomić-Koludrović "Pomak prema modernosti: žene u Hrvatskoj u razdoblju 'zrele' tranzicije ", pa oni koji već nisu, molimo pročitajte uvodni i teorijski dio i upoznajte se s pristupima (posebno modernizacijskim) koji ukazuju na to kako na osnovu položaja žena možemo zaključiti o tome kakvo je društvo u cjelini, u kontekstu modernizacijskih procesa. 

U mapi Nastavni sadržaji --> Susret 28.5.2020. naći ćete prezentaciju kolegica Katarine Božinović i Josipe Farkaš, koje su se bavile medisjkom prezentacijom žena na primjeru hrvatskih glazbenica. Prezentacija je u .pps formatu, jer sadrži audio snimke, koje se otvaraju klikom na ikonu zvuka na svakoj stranici. Intuitivno je i vjerujem kako ćete se snaći, čak i ako prije niste pregledavali takve prezentacije. 

 

Molimo, pogledajte prezentaciju, prisjetite se teksta prethodnog tjedna te uložite napor za komentiranje ili adresiranje nekog pitanja koje želite uputiti autoricama i koristite formu koju odaberete, možete komenirati ovdje ispod ove objave, ili e-poštom (stavite u primatelje i prof. Lalića). Nadam se kako će vam biti zanimljiva tema na kojoj su vaše kolegice radile.

 

Srdačno,

 

DV

Popis obavijesti