Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Dražen Lalić - Seminar
Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 7. 5. 2020. u 11:49
Uređeno: 7. 5. 2020. u 11:56
Davorka Vidović
Nastavni sadržaji 7.5.2020. -  Neki...

Dragi studenti,

 

Tema susreta je  Neki aspekti krize u Hrvatskoj  i u mapi Nastavni sadržaji --> Susret 7.5.2020. naći ćete tekst prof. Lalića iz knjige "Pet kriznih godina" (2014.) u izdanju Antibarbarus, Zagreb. To je zbirka tekstova, proizašlih iz novinskih i stručnih članaka D. Lalića, a koje se bave različitim aspektima krize u Hrvatskoj i dotiču se različitih područja života kao što su politika, sport, gospodarstvo, socijalne teme. Nastavni sadržaj, koji vam je dostupan u mapi, čini uvodni i zaključni dio. U uvodnom se dijelu autor bavi konceptualnim okvirom i pokušava dati određenje krize i identificirati neka njena opća obilježja, dajući osvrt na doprinose autore (različitih pristupa) koji su se bavili temom krize. Autor pokušava analizirati i razumjeti (recentnu) društvenu krizu u Hrvatskoj iz 2009. godine i njenu društvenu uvjetovanost, ne sluteći kako nas u kratkom vremenu čeka i još jedna, ova u kojoj smo se upravo našli, a čiji se obrisi tek naziru. Stoga, ova tema postaje izrazito aktualna u trenutku u kojem živimo, pa vam i ovi koncepti mogu pomoći u analizi trenutne društvene stvarnosti.

 

Uz tekst ovaj put imamo seminarsku poslasticu - dokumentarni film "U braku sa švicarcem" (2013.) autora Arsena Oremovića. Film prati žrtve kredita u švicarskim francima, i zapravo izvrsno prikazuje društvenu uvjetovanost krize i uloge pojedinih društvenih aktera kako u njenom nastanku, tako i u posljedicama. Film nam je ustupio autor, i možete mu pristupiti na ovoj poveznici https://vimeo.com/65196500, s pristupnim kodom: ubss, uz napomenu kako film koristite kao dio nastavnog sadržaja, te ga ne prikazujete drugdje javno.

 

Za raspravu, vaše eseje i komentare probajte primijeniti koncept krize i uvide ilustrirane filmom na analizu ove trenutne, iznenadne krize: Kakva su vaša osobna i obiteljska iskustva krize? Probajte primijeniti sociološku imaginaciju i probati povezati osobne i obiteljske probleme s društvenim problemima; koliko su vaši problemi društveno uvjetovani? Čime je sve ova kriza uvjetovana (endogeni i egzogeni aspekti)? Kakvi mogu biti mogući ishodi?

 

Molimo, pročitajte, proučite, naučite osnovne pojmove te probajte dati svoja mišljenja, komentare u formi koju odaberete, ovdje ili e-poštom. Hvala svima koji su do sada slali svoje priloge. Nadam se kako će vas i ova tema inspirirati te kako će biti više osvrta, jer je tema s kojom se svatko može povezati, a svaki napor se dodatno vrednuje.

Lp, DV

Popis obavijesti