Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Dražen Lalić - Seminar
Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 16. 4. 2020. u 13:23
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Tema današnjeg susreta je Obilježja kapitalizma u Hrvatskoj - politički kapitalizam i u mapi Nastavni sadržaji --> Susret 16.4.2020. naći ćete tekst tj. poglavlje iz knjige Josipa Županova (2002.) "Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma" (to poglavlje je i dio obvezne literature) te ovaj tekst predstavlja obvezan nastavni sadržaj. 

S ovom temom nastavljamo temu tranzicije od prethodnog tjedna. Ako tranziciju razumijemo kao prijelaz iz socijalističke u kapitalističku stvarnost, o čemu Županov na početku teksta raspravlja, postavlja se pitanje kakav je to kapitalizam u Hrvatskoj i koja su njegova obilježja. Županov dovodi u pitanje tezu da je s tranzicijom kapitalizam u hrvatskom društvu startao "ab ovo" (iz početka, od jajeta), a ako nije, to znači kako su neki oblici kapitalizma postojali i u socijalističkom društvu te da su i utjecali na oblikovanje kapitalizma u Hrvatskoj. Radi se o političkom kapitalizmu, konceptu koji stoji nasuprot tzv. poduzetničkog kapitalizma, a oba oblika Županov detaljno opisuje i dijelom ilustrira u tekstu. Županov nadalje argumentira dualnost modela kapitalizma u Hrvatskoj te koji je od ova dva modela dominantan, i koji sve faktori (unutrašnji i vanjski) mogu utjecati na prevagu jednog ili drugog. 

Uz tekst, postavljena je i prezentacija koju je pripremila vaša kolegica Andrea Bakliža, a koja se bavi opisom tzv. crony kapitalizma ili ortačkog kapitalizma (što je zapravo inačica, ili model identičan političkom kapitalizmu) na primjeru slučaja Agrokor, a temelji se na knjizi Željka Ivankovića iz 2018. godine "Slučaj Agrokor - Privatizacija i crony kapitalizam". Knjiga je objavljena nedavno, a vjerujem kako su bar neki od vas upoznati s ovom aferom preko medija. Uzimajući u obzir oba teksta, postavlja se pitanje što se dogodilo u posljednjih 18 godina (od objavljivanja Županovljeve knjige)?  Što je s dualnim modelom kapitalizma danas, postoji li i dalje? Ako da, je li neki model  jače izražen, dominantniji? Postoji li i dalje ortački (klijentelistički), odnosno politički kapitalizamu današnjoj Hrvatskoj (i nakon Agrokora)? Ako da, gdje to možemo vidjeti i kako to možemo objasniti?

Molimo, pročitajte i pažljivo proučite (i, naravno, naučite osnovne pojmove) tekst koji je priložen te probajte odgovoriti na postavljena pitanja komentarima, razmišljanjima, protupitanjima...u formi koju odaberete. Odgovoriti možete u komentarima na ovu obavijest ili slanjem na e-mail adrese mene i prof. Lalića. Hvala svima koji su do sada slali svoje priloge, bilo je zanimljivo čitati ih i čuti kako razmišljate i kako primjenjujete ideje o kojima pročitate na analizu suvremene društvene zbilje. Nadam se kako će vas i ova tema inspirirati. Pozivam posebno one koji do sada nisu sudjelovali da se uključe jer takva aktivnost će se vrednovati u formiranju konačne ocjene.

Hvala, sretno,

 

DV

Popis obavijesti