Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Dražen Lalić - Seminar
Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 9. 4. 2020. u 11:55
Uređeno: 16. 4. 2020. u 12:30
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Tema današnjeg susreta je Tranzicija u Hrvatskoj i u mapi Nastavni sadržaji --> Susret 9.4.2020. naći ćete tekst koji je napisao prof. Lalić, objavljen 2013. godine u knjizi "Demokracija i postdemokracija" (urednici: Milardović, A., Jožanc, N.) te ovaj tekst predstavlja obvezan nastavni sadržaj. 

U ovom tekstu raspravlja se o jednom od glavnih društvenih procesa u suvremenoj Hrvatskoj. U tekstu se podrobno objašnjava značenje tranzicije, i autor se oslanja na najvažnije teoretičare tranzicije O'Donella i Schmittera, Merkela i sl. (o kojima ste možda već slušali i na drugim kolegijima), ali i razmatra pojam u kontesktu teorija modernizacije (koliko je tranzicija dio, ili verzija modernizacije).  Analiziraju se obilježja tranzicije i konsolidacije demokracije te se objašnjavaju pojedine faze procesa tranzicije u Hrvatskoj.

Kao što ćete vidjeti iz teksta, različiti autori ili akteri društvenog i političkog života smatraju kako je tranzicija u Hrvatskoj završena, iako postoje različita shvaćanja o tome što (koji događaj) označava kraj tranzicije. No, autor tu tezu o kraju tranzicije ozbiljno propituje. Znanstveni (a ne kolokvijalni) pristup pojmu tranzicije, kao i razumijevanje  obilježja i faza ovog složenog procesa, može nam poslužiti kao okvir za razumijevanje - do kud smo došli u procesu tranzicije. Je li u Hrvatskoj tranzicija završena? Zašto da ili zašto ne? U kojim aspektima (društva, institucija, društvenog života) vidite najveći pomak, a koji aspekti se najsporije transformiraju? Ovo su ujedno pitanja za raspravu, za vaša razmišljanja, mini eseje, odgovore ili nova pitanja. 

Molimo, pročitajte i pažljivo proučite (i, naravno, naučite osnovne pojmove) tekst koji je priložen te probajte odgovoriti na postavljena pitanja. Odgovoriti možete u komentarima na ovu obavijest ili slanjem na e-mail adrese mene i prof. Lalića. Takva aktivnost će se vrednovati u formiranju konačne ocjeni. Hvala svima koji su do sada slali svoje priloge o društvenim slojevima u Hrvatskoj, bilo je zanimljivo čitati ih. Nadam se kako će vas i ova tema inspirirati.

Hvala, sretno,

 

DV

 

Popis obavijesti