Jezik | Language: HRV ENG
Sociologija hrvatskog društva
Šifra: 55539
ECTS: 5.0
Nositelji: prof. dr. sc. Dražen Lalić
doc. dr. sc. Davorka Vidović
Izvođači: Dražen Lalić - Seminar
Davorka Vidović - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Polazeći od ocjene Vjerana Katunarića prema kojoj osnovni pojmovi o društvu moraju biti ilustrirani na primjerima iz vlastitoga društva, a tek onda na primjerima iz drugih društava, u predmetu se nastoje unaprijediti znanja i informacije studenata o društvu u kojemu žive. Kao specifična disciplina u znanosti o društvu, sociologija hrvatskog društva je usmjerena na sustavno upoznavanje s ključnim društvenim procesima (modernizacija, globalizacija, tranzicija i transfomacija, društvena kriza) koji utječu na dinamiku toga društva, kao i na ispitivanje njegove strukture, sustava vrijednosti, ključnih aktera te drugih značajki. Osnovni je cilj predmeta da se studenti pobliže upoznaju sa sociološkom analizom temeljnih aspekata i obilježja te dinamike hrvatskog društva od stjecanja nacionalne samostalnosti do danas. Uz to, predmet je usmjeren stjecanju i povećanju sposobnosti studenata da kritički analiziraju to društvo. Studenti trebaju steći uvid kako u vrijedne teorijske doprinose objašnjavanju i razumijevanju hrvatskoga društva i njegova razvoja, tako i u rezultate vrijednih istraživanja toga društva te različitih oblika i aspekata njegova funkcioniranja. Posebna se pažnja usmjeruje na analizu kontinuiteta i diskontiuiteta između suvremenoga hrvatskog društva i društva za vrijeme socijalističke Jugoslavije. U predmetu se problematizira suvremeno hrvatsko društvo kao po mnogo čemu složeno i ambivalentno, te krizno i izloženo temeljitim promjenama.
Literatura:
  1. Tomašić, Dinko; Društveni razvitak Hrvata. Rasprave i eseji; Jesenski i Turk, Zagreb (1997), str. 128
  2. Županov, Josip; Poslije potopa (poglavlja 1, 2, 8, 9, 10, 11, 12, 13, tj. 5-43 stranica, te 107 -184 stranica).; Globus, Zagreb (1995)
  3. Županov, Josip; Od komunističkog pakla do divljeg kapitalizma. Odabrane rasprave i eseji (1995 2001)(poglavlja I., II/1. i IV/1 te Zaključno promišljanje, tj. stranice 11-99, 101-134, 191-209, te 291-298); Hrvatska sveučilišna naklada, Zagreb (2002)
  4. Lalić, Dražen; Pet kriznih godina (Uvod: koncept i analize krize, 15-26 i Zaključak: Promjene za beskriznu Hrvatsku, 304-313); Antibarbarus, Zagreb (2014)
2. semestar
Izborni pol 1-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 1-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

4. semestar
Temeljni opći NOV 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Temeljni opći NOV 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 2-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 2-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 26. 3. 2020. u 13:10
Davorka Vidović

Dragi studenti,

 

Nadam se da ste svi dobro i da uspijevate biti na sigurnom, unatoč nizu izvanrednih okolnosti. 

Tema ovotjedne nastavne jedinice je Vrijednosti u hrvatskom društvuZa nju smo vam pripremili dva teksta, koji čine okvir predavanja. Prvi (1) je nekoliko stranica iz Haralambosove "Sociologije" (2002.), koji daje definicije ključnih koncepata, poput kulture, normi, vrijednosti, statusa i uloga te koji preporučamo posebno za one studente bez prethodnog znanja iz opće sociologije, ali i za sve druge - kao podsjetnik na pojmove koje primjenjujemo u analizi hrvatskog društva. Drugi tekst (2) je iz knjige Županova "Poslije potopa" (1995.), i ulazi u vašu obveznu literaturu. Županov u ovom poglavlju raspravlja o dominantnim vrijednostima u hrvatskom društvu, u prvim tranzicijskom godinama, na početku devedesetih. 

Kao okvir seminarske nastave objavljujemo prezentaciju, koju je pripremila vaša kolegica Ćuk. U prezentaciji je predstavljeno poglavlje knjige Duška Sekulića "Identitet i vrijednosti. Sociološka studija o hrvatskom društvu" (2014.), gdje je glavni fokus na prikazu rezultata longitudinalnog istraživanja koje analizira promjene nekih vrijednosnih orijentacija (na crtama autoritarizam-liberalizam  i tradicionalizam-modernizam) od 1985. do 2010. godine. 

Svi tekstovi i materijali objavljeni su u mapi Nastavni materijali --> SUSRET 26.3.2020. - VRIJEDNOSTI U HRVATSKOM DRUŠTVU.

Vaš zadatak je pročitati i proučiti sve materijale te razmisliti o tome što se promijenilo - kako od Županovljevih analiza sredinom devedesetih, tako i od istraživanja o kojem piše Sekulić, do danas. 

Pozvani ste postavljati pitanja i davati komentare na tekstove i na prezentaciju, bilo ovdje ili putem emaila.

Napominjemo kako sva predavanja i materijali koje objavljujemo ovdje, i koje ćemo objavljivati u sljedećem periodu, do normalizacije vanjskih okolnosti, čine okvir za obveznu ispitnu literaturu - daju definicije, analize, podatke, primjere - te vas molimo da ih tako i shvatite i ozbiljno im pristupite.

 

Srdačan pozdrav,

 

DV

 

 

Popis obavijesti