Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 7. 4. 2020. u 13:20
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitorij sam dodala mailing listu, koja mi je potrebna zbog provedbe nadolazeceg kolokvija.

Molim Vas da provjerite jesam li tocno zapisala Vas mail, je li to mail koji koristite i ako postoji potreba za korekcijom, javite mi na mail ruzica.jakesevic@fpzg.hr.

Posebno molim studentice i studente kod kojih sam navela "fakultetske" e-mail adrese (Ime.prezime@studenti.fpzg.hr), da mi jave alternativne e-mail adrese, posebice ako ove fakultetske nisu do sada upotrebljavali. Ukoliko ih ipak koristite i namjeravate pristupiti kolokviju, ne morate javljati drugu adresu.

Do kraja tjedna dobit cete konacnu informaciju o obliku i broju pitanja, te o nacinu provedbe kolokvija, pa Vas molim za jos malo strpljenja, a do tada vas molim da citate ispitnu literaturu.

 

Pored toga, ovim putem htjela bih pohvaliti kolegicu i kolege koji su jucer "odradili" svoje prezentacije, ali i sve vas koji ste poslali podneske u obliku komentara ili odgovora na postavljena pitanja (ukupno 32). Procitala sam ih s velikim zanimanjem i pozornoscu te sam izrazito zadovoljna onim sto sam procitala - vidim da zaista ulazete trud u pracenje nastave, citanje prezentacija i poslanih materijala, te da pri izradi komentara nekolicina Vas koristi i dodatne izvore. Molim vas da tako nastavite i dalje, te se nadam da ce vas entuzijazam za raspravom ostati isti ukoliko budemo imali priliku fizicki odrzavati nastavu.

 

Srdacan pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic   

Popis obavijesti