Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 26. 3. 2020. u 14:10
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

nadam se da ste svi dobrog zdravlja i da vam nedavni potres nije ostetio domove, te da imate adekvatne uvjete za on-line nastavu u bilo kojem obliku.

Vjerujem da ste do sada vec procitali ovotjednu prezentaciju, predvidenu ispitnu literaturu i materijale koje sam Vam uploadala na intranet, kao i prezentacije vasih kolegica i kolega. Kako mi se Intranet u trenutku najave odrzavanja nastave na daljinu cinio kao platforma koja nam je svima najpoznatija i koja pruza dostatne funkcije za ovaj kolegij, odlucila sam se za taj oblik komunikacije s vama, uz koristenje sluzbenog maila za upite i konzultacije.

Ukoliko se pokaze da je potrebno premjestiti nastavu na neku drugu platformu o tome cete biti na vrijeme obavijesteni te cete dobiti detaljne upute. Do tada, vjerujem da cemo uspjesno svladati materiju predvidenu silabusom. 

S obzirom na tijek krize/kriza, po svemu sudeci morat cemo promijeniti koncept 1. kolokvija, koji bi se prema rasporedu trebao odrzati 20. 04. U sljedecih nekoliko dana osmislit cu novi koncept, savjetujuci se sa ostalim kolegicama i kolegama na Fakultetu, te cu vam potom javiti kako ce kolokvij izgledati. Stoga vas molim za razumijevanje i strpljenje, te da redovito pratite obavijesti na intranetu.

Molim vas da do tada najbolje iskoristite vrijeme koje imate na raspolaganju u uvjetima ogranicenog kretanja, izolacije i socijalnog distanciranja i da se posvetite citanju ispitne literature. Ako trebate bilo kakvu pomoc, slobodno me kontaktirajte.

 

Pazite na sebe i druge!

 

Srdacan pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic

 

 

Popis obavijesti