Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 6. 4. 2020. u 15:11
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u nastavnim materijalima mozete pronaci prezentaciju za danasnji susret, koji obraduje tematiku sigurnosne politike i sustava nacionalne sigurnosti SAD-a. Osim prezentacije u kojoj se obraduju kljucni akteri, smjerovi razvoja sigurnosne politike, te sigurnosni instrumenti (s naglaskom na obrambeni sustav, kao dio sustava nacionalne sigurnosti kojim SAD dominantno ostvaruje svoju globalnu prisutnost), trebate procitati i zadana poglavlja u knjizi (kako je to predvideno silabusom), te 4 dokumenta koja sam takoder ucitala u repozitorij (folder: Strateski dokumenti SAD) - te dokumente shvatite kao nadopunu materije koja se obraduje u knjizi. Jos jednom napominjem da ce pitanja u kolokviju biti sastavljena iskljucivo na temelju knjige Suvremene sigurnosne politike (literatura za prvih 7 susreta, koja je navedena u uvodnoj ppt).

U folderu Studentski radovi/Studentske prezentacije 06.04.2020. ucitana je i prva danasnja prezentacija koju je samostalno izradila kolegica Martina Spoljaric. Drugu prezentaciju uploadat cu cim mi ju kolege posalju.

Vi, kao sto je uobicajeno, u folder koji je otvoren za danasnju seminarsku nastavu trebate uploadati Vase odgovore na pitanja iz prezentacija ili komentare na prezentacije (napomena: komentari se trebaju odnositi na sadrzaj prezentacije, pojedine tvrdnje u prezentaciji, na neki aspekt prezentacije koji zelite dodatno elaborirati, a ne na npr. duljinu ppt, dizajn, konstatacije da je kolega/kolegica dobro strukturirala ppt, da je odabran dobar/los template i sl. :). 

Ako imate bilo kakvih upita, slobodno me kontaktirajte mailom.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Popis obavijesti