Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 25. 5. 2020. u 12:50
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju možete pronaći prezentaciju o razvoju sigurnosne politike Republike Hrvatske, koja je predviđena za današnji susret.

Pored toga, dodala sam i dva članaka, te staru i aktualnu Strategiju nacionalne sigurnosti, za one koji žele pročitati više od ispitne literature.

Prezentacije Vaših kolegica i kolega uploadat ću čim mi ih Vaše kolegice i kolege pošalju na mail.

Kao što znate, ovom temom zaključujemo ljetni semestar, na žalost, ne na isti način kako je započeo - odnosno, predavanjima i seminarima u dvoranama na fakultetu. S obzirom na to da se još uvijek ne preporučuje dulji boravak u većim grupama u zatvorenim prostorima, i 2. kolokvij pisat će se na isti način kao i prvi.

Dakle, sljedeći ponedjeljak u 15:30 na mail ćete dobiti testove (više grupa), koji će biti koncipirani na isti način kao i na 1. kolokviju.

Međutim, odlučila sam smanjiti broj pitanja na 6, što znači da će svaki odgovor vrijediti maksimalno 5 bodova (odgovorom na svako pitanje moći ćete ostvariti od 0 do 5 bodova). To će tražiti nešto veći angažman i nešto opširnije odgovore nego na 1. kolokviju. 

Test će se pisati 60 minuta! Sva ostala pravila koja su vrijedila za 1. kolokvij (još uvijek su među obavijestima na intranetu) vrijedit će i na 2. kolokviju.

 

Srdačan pozdrav,

 

Ružica Jakešević

 

 

Popis obavijesti