Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 4. 5. 2020. u 15:49
Uređeno: 4. 5. 2020. u 15:50
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

u repozitoriju se nalazi prezentacija za danasnje predavanje na temu Sigurnosne politike i sustava nacionalne sigurnosti Francuske. U nastavnim materijalima u zasebnom folderu možete pronaći i strateške dokumente na kojima se temelji aktualna sigurnosna politika i koji čine temelj za jačanje pojedinih komponenti sustava nacionalne sigurnosti Francuske, ponajprije Oružanih snaga. Bez obzira na njihovu recentnu objavu, i iz tih dokumentima može se iščitati tradicionalno francusko nastojanje za osiguranjem visoke razine suverenosti i samostalnosti u donošenju odluka, koje je u velikoj mjeri utjecalo na oblikovanje francuske nuklearne doktrine (asimetrično nuklearno odvraćanje tijekom hladnog rata, te "fleksibilnija" nuklearna politika koja je uslijedila), na odnose sa saveznicima, ponajprije SAD-om (što je krajem 1960-ih rezultiralo izlaskom iz vojnih struktura NATO-a, nastojanjem za izgradnjom snažnijeg europskog sigurnosnog i obrambenog identiteta - što danas možemo promatrati kao nastojanje osiguranja strateške autonomije EU koje Francuska uvelike podupire); kao i na nastojanje da Francuska osigura jednu od presudnih uloga u međunarodnoj sigurnosnoj arhitekturi i status velike sile. Za one koji žele naučiti više, toplo preporučujem da pročitate te dokumente, i da mi se javite ukoliko želite pročitati podrobnije analize.

U folderu "Predaja studentskih radova" nalaze se i seminarska prezentacija i popratni tekst koji su izradili kolege Kaznačić i Jonak, pa vas molim da napisete i uploadate Vase osvrte/odgovore, prema uobicajenoj praksi.

Ujedno molim kolegu Marjanovića i kolegu Smolića da mi pošalju svoju prezentaciju i tekst.

Koristim priliku da Vam zahvalim na prošlotjednim podnescima i trudu koji ste uložili u izradu analiza i odgovora na pitanja postavljena u prezentacijama. Bilo ih je zanimljivo pročitati. 

 

Ugodan dan,

Ružica Jakešević

 

Popis obavijesti