Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 27. 4. 2020. u 15:36
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalazi prezentacija za danasnje predavanje na temu Sigurnosne politike i sustava nacionalne sigurnosti Ruske Federacije, kao i popratni dokumenti za sve one medu vama koji zele procitati i dodatne materijale u odnosu na ispitnu literaturu.

U folderu "Predaja studentskih radova" nalaze se i seminarske prezentacije i popratni tekstovi, pa vas molim da napisete i uploadate Vase osvrte/odgovore, prema vec uobicajenoj praksi.

 

Ostala sam vam duzna pojasnjenje za primjenu bodovnih pragova vezano za prolazak na kolokviju. Prvotno je bilo zamisljeno da je za "prolazak" kolokvija potrebno minimalno 15 bodova. Medutim, s obzirom na trenutnu situaciju odlucila sam ukinuti taj prag, tako da svi koji su izasli na 1. kolokvij i ostvarili bilo koji broj bodova (dakle, i manje od 15) imaju pravo izlaska na 2. kolokvij. Sukladno tome, bodovi iz svih elemenata ce se zbrojiti i u konacnici formirati konacne ocjene. 

U tom kontekstu, nijedna vasa obaveza/pravo (kao sto je izrada ppt-a, pisanje osvrta na ppt-e...) se ne mijenja. Napominjem kako je izrada prezentacije opci uvjet da biste ostvarili pravo izlaska na ispit (dakle, vrijedi i za one studentice/studente koji su odlucili da nece izlaziti na kolokvije). 

Sto se tice eseja za 2,5 ECTS, podsjecam vas na rokove: 15. 05. (uz mogucnost pisanja ispravka) i 1. 6. (bez mogucnosti pisanja ispravka). Neke studentice i studenti vec su poslali koncepte svojih eseja i konzultirali se oko sadrzaja putem maila, pa ovim putem molim sve one koji to nisu ucinili da mi se jave mailom ako im treba bilo kakva pomoc, pojasnjenje, smjernica, te da mi u istom mailu posalju pocetni koncept eseja. 

Srdacan pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic

 

 

Popis obavijesti