Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 17. 3. 2020. u 20:22
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

za pocetak, zahvaljujem vam na kooperativnosti, konstruktivnosti i razumijevanju za manje poteskoce na koje smo naisli u prvom pokusaju realizacije nastave na ovaj nacin. Unatoc svemu, mislim da je ovaj prvi donekle "virtualni" susret protekao uspjesno i da ste vrlo vrijedno slijedili upute i izvrsavali vase zadatke. 

Hvala vam svima koji ste mi se javili mailom i ukazali na problem kojeg nisam bila svjesna - odnosno da vama nisu vidljivi materijali koje drugi studenti "uploadaju" u repozitorij predmeta. Cim sam vidjela prvi mail koji upucuje na taj problem, prezentacije Novak/Novak i Merkas/Macan sam sama ucitala u repozitorij, odnosno folder "Nastavni materijali", te se nadam da ste tako svi uspjeli vidjeti prezentacije. Zbog toga je rok za ucitavanje komentara i odgovora bio produljen za 24 sata, odnosno do danas u 20:00h.

U svakom slucaju, zaprimila sam 24 komentara/odgovora na pitanja postavljena u prezentacijama, sto smatram vrlo dobrim feedbackom. Takoder, zadovoljna sam nacinom na koji ste odgovarali na pitanja i argumentirali vase pozicije. Time ste zaradili po jedan bod, koji ce se ubrojiti u ukupan broj bodova koji ce ciniti konacnu ocjenu.

Pored toga, studenti koji su odradili prezentacije i poslali popratni tekst, obavijest o broju ostvarenih bodova primit ce mailom.

 

Nastava 23. 03.

Kako bismo izbjegli tehnicke poteskoce s kojima smo se susreli  jucer/danas, molim kolegice i kolege koji prezentiraju 23. 03. (Cupar/Majeric i Franjcic/Francuz) da mi svoje prezentacije posalju mailom, a ja cu ih potom uploadati na repozitorij u folder "Nastavni materijali". Tako bi prezentacije trebale biti vidljive svima.

U meduvremenu cemo konzultacije o izradi prezentacije odrzati mailom.

 

Do sljedece obavijesti srdacno vas pozdravljam, a ako imate kakvo pitanje, javite se mailom.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

 

 

Popis obavijesti