Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 11. 5. 2020. u 14:58
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice, poštovani kolege,

 

u repozitoriju u Nastavnim materijalima nalazi se prezentacija za današnje predavanje na temu Politike i sustava nacionalne sigurnosti Turske. Kao i obično, u repozitorij sam dodala i nekoliko aktualnih tekstova o političkim promjenama koje se u Turskoj dogođaju posljednjih nekoliko godina, koje su rezultirale uvođenjem snažnog predsjedničkog sustava i posljedičnim jačanjem ovlasti (prevlasti) predsjednika u političkom životu zemlje, a time i u sigurnosnoj politici. Suvremene autoritarne tendencije koje su narušile trodiobu vlasti, kakva je karakteristična za demokratske države, utjecale su i na vanjsku politiku Turske, ponajprije u pogledu njezinih odnosa sa EU, odnosa unutar NATO-a, odnosa sa SAD-om s jedne strane (koje karakterizira udaljavanje), dok s druge strane jačaju veze s Ruskom Federacijom, a Turska nastoji ostvariti status regionalne sile. Tradicionalno netransparentna sigurnosna politika s novim politickim promjenama nakon neuspjelog državnog udara 2016. poprima nove konture, s ključnim ovlastima koncentriranima u rukama predsjednika i podređenog mu Vijeća za nacionalnu sigurnost.

Druga dva teksta odnose se na politiku Turske prema Z. Balkanu, te na civilno-vojne odnose u Turskoj, koji se detaljnije obrađuju u prezentaciji. 

Kao i do sada, molim Vas i da procitate prateca poglavlja u ispitnoj literaturi.

Nesto kasnije u repozitorij ce biti dodane i studentske prezentacije i prateci tekstovi, koje trebate procitati i komentirati (ili odgovoriti na postavljena pitanja).

 

S postovanjem,

 

Ruzica Jakesevic

Popis obavijesti