Jezik | Language: HRV ENG
Politike nacionalne sigurnosti
Šifra: 55512
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje suvremenih sigurnosnih politika iz povijesne i suvremene perspektive. Suvremene sigurnosne politike i na njima utemeljeni sustavi nacionalne sigurnosti, danas predstavljaju sintezu svih podsustava u društvu, budući da osiguravaju temeljne uvjete za opstanak i razvoj društva, kvalitetu života i djelovanje u svrhu povećavanja otpornosti društva i prirode na ugrožavanja, te otklanjanja posljedica koje uzrokuju izvori ugrožavanja. Suvremene sigurnosne politike u širem značenju definiramo kao djelatnosti za pripremu osiguravanja pred izvorima budućeg ugrožavanja u prirodi, društvu i među društvima. U užem značenju predstavljaju zbroj svih mjera, djelatnosti i postupaka namijenjenih uspostavljanju i djelovanju sustava nacionalne sigurnosti. U užem značenju, cilj je sigurnosnih politika stvaranje koncepta, mehanizama i sredstava, kojima se postižu unutarnja i vanjska sigurnost društva, a predstavlja konkretizaciju političkih, organizacijsko-tehničkih i drugih načela sigurnosne politike u širem smislu.
U istraživanjima suvremenih sigurnosnih politika prevladavaju istraživanja koja te politike promatraju na nacionalnoj/državnoj razini. Zato je nacionalnu sigurnosnu politiku potrebno analizirati na razini države preko različitih empirijskih pokazatelja, koji omogućavaju saznavanje njezinog sadržaja i primjenjivosti u praksi. Pored toga, važno je obratiti pozornost na druge čimbenike, koji uvjetuju sigurnosnu sposobnost države, kao što su: političko-gospodarska organiziranost i uspješnost, geografski i demografski čimbenici, geostrategijski i vojnopolitički položaj, prava i dužnosti države koje proizlaze iz međunarodnih ugovora i članstva u međunarodnim organizacijama, javno mnijenje, vojno-industrijski kompleks i njegov utjecaj na suštinu politike nacionalne sigurnosti.
Literatura:
  1. Siniša Tatalović, Anton Grizold, Vlatko Cvrtila,; Suvremene sigurnosne politike; (2008), str. (object Object)
6. semestar
Izborni NOV 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni NOV 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Izborni pol 3-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 3-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija

8. semestar
Izborni pol 4-2 - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni pol 4-2 - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Politologija
Termini konzultacija:
Objavljeno: 9. 4. 2020. u 13:21
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

kao što znate, u ponedjeljak 20. travnja 2020. pisat ćete prvi kolokvij na kolegiju Politike nacionalne sigurnosti. U tu svrhu prikupila sam vaše e-mail adrese na koje će biti poslani individualizirani testovi. To znači da će svatko od Vas na svoju e-mail adresu dobiti maksimalno individualizirani test, koji se sastoji od 10 esejističkih pitanja. U tu svrhu sastavljena je nekolicina testova, koji su sačinjeni isključivo na temelju ispitne literature. Pripremljeni testovi će neposredno prije termina kolokvija biti spremljeni u skicama moga maila, što će mi omogućiti da svim studentima i studenticama unutar jedne minute pošaljem testove.

Svaki točan odgovor vrijedi 3 boda. Sukladno bodovnoj tablici koju možete vidjeti u uvodnoj prezentaciji, ovim kolokvijem možete ostvariti najviše 30 bodova. Odgovori će se bodovati od 0 do 3 boda (znači možete ostvariti 0 ,1, 2 ili 3 boda) ovisno o kvaliteti odgovora.

Početak pisanja kolokvija: 15:30

Vrijeme pisanja kolokvija: 70 minuta

Rok za predaju radova: 16:40

Molim Vas da nešto prije zakazanog početka kolokvija budete kraj Vaših računala, kako ne biste izgubili dragocjeno vrijeme za pisanje. Također, neka Vam mail bude otvoren cijelo vrijeme, kako ne biste gubili vrijeme na ponovnu prijavu u Vašu poštu.

Pitanja su koncipirana tako da se iz Vaših odgovora nastoji vidjeti jeste li pročitali i naučili ispitnu literaturu, jeste li sposobni povezati pojedine elemente sigurnosne politike određene države ili komparirati sigurnosne politike država. Sukladno tome, svako doslovno prenošenje rečenica iz ispitne literature, odnosno kopiranje bez Vaše vlastite analize utjecat će na visinu ostvarenih bodova, a u konačnici moguć je i pad na kolokviju. Dakle, izrazite se vlastitim riječima i što je moguće preciznije. Primjerice, ako se pitanje odnosi na ulogu kantona u obrambenim pripremama Švicarske, nemojte pisati o švicarskom političkom sustavu općenito, jer se takav odgovor neće uzeti u obzir niti bodovati.

Zadani broj redaka koji će biti u tekstu po potrebi možete i povećavati.

Ispunjene testove u naznačenom vremenu trebate poslati na moju e-mail adresu ruzica.jakesevic@fpzg.hr. Kašnjenje u slanju ispunjenog testa tretirat će se kao pad na kolokviju!

Naziv dokumenta neka bude Vaše prezime – bez dodataka (npr. Horvat, Matić, Marić…)

Ukoliko imate potrebu pitati bilo što o kolokviju, slobodno mi se javite mailom. Sretno s učenjem!

Srdačno,

Ružica Jakešević

Popis obavijesti