Jezik | Language: HRV ENG
Mediji i javnost
Šifra: 55461
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša-Zenzerović
Izvođači: Milica Vučković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi ovog predmeta su višestruki. Kao prvo, cilj ovog predmeta je upoznati studente s različitim koncepcijama i određenjima pojma javnost, kao jednim od temeljnih koncepata u suvremenim politološkim i medijskim teorijama i istraživanjima. Kao drugo, cilj je ovog predmeta upoznati studente s ključnim, nerijetko međusobno sukobljenim, autorima koji su se bavili određenjem pojma javnost (npr. Lippmann, Dewey, Habermas). Kao treće, studenti će se na ovom predmetu upoznati s idejom javnog mnijenja te različitima određenjima i pristupima tome pojmu. Isto tako, na kolegiju će biti govora o istraživanjima javnog mnijenja nekad i danas. Kao četvrto, cilj ovog kolegija je upoznati studenti s ključnim temama koje se javljaju tamo gdje se mediji i javnost sreću. Kao peto, studenti će se upoznati s teorijama i istraživanjima koja govore o tome kako mediji oblikuju javno mnijenje te kakvo je uopće razumijevanje uloge medija u kontekstu teorija javnosti i kreiranja javnog mnijenja. Na kraju, studenti će naučiti kako je razvoj on-line medija utjecao na ideju javnosti, koncept javne sfere te kakav je odnos javnog mnijenja i odnosa s javnošću.
Literatura:
 1. (E);
 2. l;
 3. Majerson, Džordž (George Mayerson) (2003) Hajdeger, Habermas i mobilni telefoni, Esotheria;
 4. Alinea. (I. dio, II. dio, 1. poglavlje);
 5. . Naprijed: Zagreb. (poglavlja 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. i 15., 16., 17.);
 6. Kunczik, M. i Zipfel, A. (2006) Uvod u znanost o medijima i komunikologiju. (V. dio, poglavlja 1., 2., 6. i 7. i (Cijela je knjiga dostupna na stranicama Friedrich Ebert Stiftunga http://www.fes.hr/index-6.html);
Preporučena literatura:
 1. ;
 2. , MATE, Zagreb;
 3. , Cambridge, Mass: MIT Press: 1-48;
 4. . Oxford Handbooks. (E);
 5. . Jesenski i Turk.;
 6. . Što čitaš.;
 7. , 1.;
 8. NY: Henry Holt.;
 9. ;
 10. , Cambridge: Polity;
 11. Jantol, T. (2004.) Politička javnost. Birotisak: Zagreb.;
 12. , Ashgate: 53-74;
 13. . Cambridge University Press.;
 14. ;
 15. ;
 16. );
 17. ;
 18. (Peruško, Z. ur.), Jesenski i Turk, Zagreb;
 19. Skoko, B. i Benković, V. (2009.) Znanstvena metoda fokus grupa mogućnosti i načini primjene, Politička misao, vol. 46., br. 3.;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 23. 3. 2020. u 21:46
Milica Vučković

Poštovane kolegice i kolege,

iskreno se nadam da ste vi i vaši bližnji dobro i na sigurnom. Sigurna sam da je, nakon jučerašnjeg dana, većina nas još uvijek potresena u svakom smislu te riječi. U ovom trenutku je najvažnije da mislite na svoju sigurnost, a za one koji se što prije žele vratiti studentskim obvezama, u nastavku šaljem pojedinosti za nadolazeći period.

 1. Hvala svima koji su ostavili svoje odgovore i komentare na prošlotjedni zadatak. Posebice onima koji su pokazali veći interes i dali iscrpnije odgovore. Mislim da sam dobila pitanje od samo jedne kolegice na koje sam odgovorila. Ako sam nekome propustila odgovoriti, ispričavam se.
 2. Seminarsku nastavu ćemo od sljedećeg tjedna održavati u obliku webinara putem platforme Cisco Webex. Vjerujem da ste već morali koristiti neku od sličnih aplikacija, pa se nadam da vam niti ova platforma neće biti previše nepoznata.
 3. Samo su dva jednostavna koraka za korištenje aplikacije:
 • prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju Webex Meetings s web stranice https://www.webex.com/downloads.html. Dakle, vi ne morate otvarati svoje račune (accounts) niti se ulogirati (Sign in), nego samo preuzeti aplikaciju na vaša računala, mobilne telefone ili tablete (Windows ili Mac).
 • nakon što preuzmete/instalirate aplikaciju, otvorite sljedeću poveznicu: https://meetingsamer3.webex.com/meet/milica.vuckovic777 na kojoj se nalazi moja „soba za sastanke“ (Personal Room). Kada otvorite link, dovoljno je da upišete vaše ime i e-mail adresu te se pridružite sastanku (Join). Aplikaciju možete skinuti i ulaskom na link na moj personal room, koji će vas voditi dalje na skidanje aplikacije. 
 • Linku ćete pristupati samo u vrijeme kada vaša seminarska grupa ima nastavu. Dakle, grupa A ponedjeljkom u 12:00, grupa B ponedjeljkom u 13:45 i grupa C srijedom u 10:15.
 1. U rubrici Nastavni materijali objavljen je raspored prezentacija s novim datumima. Većina prezentacija je samo pomaknuta za dva tjedna unaprijed, počevši od sljedećeg tjedna. Plan je da na svakom susretu održimo putem Webex Meetings sve prezentacije. Važno je da se pokušamo držati ovog rasporeda.
 2. Ukoliko među vama ima onih kojima je iz nekog razloga problem na ovaj način ili u zadanom treminu održati prezentaciju, druga opcija je pisanje eseja duljine 6 do 8 stranica, ako radite u paru ili 3 do 5 stranica ukoliko esej pišete samostalno (zadani broj stranica ne uključuje naslovnu stranicu i popis izvora).
 3. Molim vas da svoje prezentacije i eseje objavite na Intranetu u rubrici Predaja studentskih radova barem jedan dan prije datuma prezentiranja. Također, prezentacije ne smiju trajati dulje od 10 do maksimalno 15 minuta. Nažalost, nećemo imati vremena koliko smo planirali za vaše prezentacije, ali se nadam da će nas platforma podržati barem za ove kraće susrete.
 4. Nakon svakog susreta će u „sobi za sastanke“ moći ostati svi koji imaju neka pitanja ili nejasnoće, tako da ćemo na taj način održavati i konzultacije.
 5. Vaš zadatak za ovaj tjedan je skinuti aplikaciju! Također, za one koji budu u mogućnosti u srijedu u 10:15h ćemo izvanredno iskoristiti termin grupe C za testiranje Webexa. Svi ste pozvani 😊

Čuvajte se i budite na sigurnom!

Milica Vučković

Popis obavijesti