Jezik | Language: HRV ENG
Mediji i javnost
Šifra: 55461
ECTS: 5.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Marijana Grbeša-Zenzerović
Izvođači: Milica Vučković - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

1,0,0

Nastava se odvija na hrvatskom jeziku u svim svojim elementima, a stranim studentima koji su pridruženi mješovitoj grupi nudi se mogućnost savladavanja predmeta pomoću dodatnih izravnih konzultacija s nastavnikom i asistentima na engleskom jeziku. Pri tome, nastavnik stranog studenta upućuje na odgovarajuću literaturu na engleskom jeziku te mu osigurava mogućnost polaganja predmeta na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Ciljevi ovog predmeta su višestruki. Kao prvo, cilj ovog predmeta je upoznati studente s različitim koncepcijama i određenjima pojma javnost, kao jednim od temeljnih koncepata u suvremenim politološkim i medijskim teorijama i istraživanjima. Kao drugo, cilj je ovog predmeta upoznati studente s ključnim, nerijetko međusobno sukobljenim, autorima koji su se bavili određenjem pojma javnost (npr. Lippmann, Dewey, Habermas). Kao treće, studenti će se na ovom predmetu upoznati s idejom javnog mnijenja te različitima određenjima i pristupima tome pojmu. Isto tako, na kolegiju će biti govora o istraživanjima javnog mnijenja nekad i danas. Kao četvrto, cilj ovog kolegija je upoznati studenti s ključnim temama koje se javljaju tamo gdje se mediji i javnost sreću. Kao peto, studenti će se upoznati s teorijama i istraživanjima koja govore o tome kako mediji oblikuju javno mnijenje te kakvo je uopće razumijevanje uloge medija u kontekstu teorija javnosti i kreiranja javnog mnijenja. Na kraju, studenti će naučiti kako je razvoj on-line medija utjecao na ideju javnosti, koncept javne sfere te kakav je odnos javnog mnijenja i odnosa s javnošću.
Literatura:
 1. (E);
 2. l;
 3. Majerson, Džordž (George Mayerson) (2003) Hajdeger, Habermas i mobilni telefoni, Esotheria;
 4. Alinea. (I. dio, II. dio, 1. poglavlje);
 5. . Naprijed: Zagreb. (poglavlja 1., 2., 3., 4., 5., 6., 7., 8. i 15., 16., 17.);
 6. Kunczik, M. i Zipfel, A. (2006) Uvod u znanost o medijima i komunikologiju. (V. dio, poglavlja 1., 2., 6. i 7. i (Cijela je knjiga dostupna na stranicama Friedrich Ebert Stiftunga http://www.fes.hr/index-6.html);
Preporučena literatura:
 1. ;
 2. , MATE, Zagreb;
 3. , Cambridge, Mass: MIT Press: 1-48;
 4. . Oxford Handbooks. (E);
 5. . Jesenski i Turk.;
 6. . Što čitaš.;
 7. , 1.;
 8. NY: Henry Holt.;
 9. ;
 10. , Cambridge: Polity;
 11. Jantol, T. (2004.) Politička javnost. Birotisak: Zagreb.;
 12. , Ashgate: 53-74;
 13. . Cambridge University Press.;
 14. ;
 15. ;
 16. );
 17. ;
 18. (Peruško, Z. ur.), Jesenski i Turk, Zagreb;
 19. Skoko, B. i Benković, V. (2009.) Znanstvena metoda fokus grupa mogućnosti i načini primjene, Politička misao, vol. 46., br. 3.;
2. semestar
Obavezni predmet - Redovni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Obavezni predmet - Izvanredni studij - Preddiplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Objavljeno: 30. 3. 2020. u 11:16
Marijana Grbeša-Zenzerović

Drage kolegice i kolege, 

evo informacija o našem sljedećem predavanju koje će se održati u srijedu, 1.4. u 9:00,  nekih problema za promišljanje i komentiranje te nekoliko tehničkih informacija.

Predavanje 25.3.

Kao prvo, ovdje je link na prošlotjedno predavanje (uncut :)) za one koji nisu sudjelovali. 

https://youtu.be/xFuqTiKdT6Q

Hvala svima koji su 'došli'. Na predavanju smo razgovarali o naslijeđu Waltera Lippmanna i njegovoj koncepciji javnosti. Pod nastavnim materijalima možete naći prezentaciju te tekst

"Javnost kao fantom i javnost u zamračenju" Enisa Zebića

koji će vam pomoći da bolje razumijete Lippmannovo razumijevanje pasivne javnosti kojom, kako smatra Lippmann, nije samo moguće, nego i nužno upravljati. 

!!! Razmislite o svemu o čemu smo govorili i pokušajte u situaciji koja nas okružuje i komunikaciji vezanoj uz korona virus pronaći primjere / elemente usmjeravanja javnosti i upravljanja javnošću o kojoj govori Lippmann. Govorimo li ovdje o jednoj javnosti ili više njih? Zašto? Svoje odgovore i razmišljanja možete slati koristeći opciju Komentiraj ispod ovog posta. Sav vaš angažman bit će evidentiran kroz neku vrstu bodova. 

Predavanje 1. travnja 

Sljedeće predavanje će se održati u srijedu u 9 sati koristeći Microsoft Teams ili Zoom. Na žalost, tek prelaskom na online predavanja nastavnici su utvrdili da većina vas  tek nominalno ima email adrese koje zapravo nisu u funkciji. Zbog toga možete koristiti samo neke opcije Microsoft Teamsa, ali ne i cijeli paket koji vam je inače besplatno dostupan preko fakultetske adrese. Sutra ću vam poslati link preko kojeg ćete se moći uključiti na predavanja.

Ispit, literatura i ostalo 

S obzirom na izvanredne i ekstremne okolnosti, cjelokupni ispitni proces će biti maksimalno prilagođen novoj situaciji. Ne znamo koliko će ona trajati, ali već sad je prilično izvjesno da ćemo veći dio predavanja i seminara odraditi online, a moguće i cijeli ispit. O tome ćemo vas na vrijeme obavijestiti, a i cijeli ispitni proces će, naravno  uzeti u obzir realne okolnosti, uključujući i to što nemate redovan pristup literaturi itd. Vjerujem da ćemo vam sve materijale (i literaturu) uspjeti dignuti online. Za sada je važno da pratite predavanja, da ste uključeni i da izvršavate seminarske obaveze koje koordinirate s kolegicom Vučković. 

Ispiti vam u ovom trenutku nisu i ne trebaju biti primarni izvor stresa. Čitajte, učite i fokusirajte se da iz ove situacije izađete jači i zdravi - fizički i mentalno.   

Srdačan pozdrav svima, stojte mi dobro!

Marijana Grbeša

 

 

 

 

 

Popis obavijesti