Jezik | Language: HRV ENG
Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu
Šifra: 92633
ECTS: 7.0
Nositelji: izv. prof. dr. sc. Ružica Jakešević
Izvođači: Ružica Jakešević - Seminar
Prijava ispita: Studomat
Engleski jezik:

0,0,0

Nastavnik nije u mogućnosti ponuditi nastavu na engleskom jeziku.
Opterećenje:

1. komponenta

Vrsta nastaveUkupno
Predavanja 30
Seminar 30
* Opterećenje je izraženo u školskim satima (1 školski sat = 45 minuta)
Opis predmeta:
Cilj ovog kolegija je proučavanje nacionalne sigurnosti Hrvatske u kontekstu europske sigurnosti. Posebna pozornost bit će usmjerena na izučavanje sigurnosti na razini pojedinih država (National security concept) i sigurnosti na regionalnoj razini (Regional security concept). Obrađivat će se mehanizmi postizanja nacionalne sigurnosti Hrvatske; nacionalni interesi i vrijednosti; ugroze nacionalne sigurnosti; sustav nacionalne sigurnosti; načela i norme za preveniranje i rješavanje sukoba između država; akcije država u slučaju ugrožavanja sigurnosti i kršenja mira; europski sigurnosni poredak i njegov utjecaj na nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Proučavat će se način na koji globalna i regionalna dinamika utječu na sigurnost Republike Hrvatske. Vojne prijetnje sigurnosti su za Republiku Hrvatsku, kao i za većinu drugih država, izgubile nekadašnji značaj. Ipak, vojni čimbenik još uvijek predstavlja jedan od čimbenika ugrožavanja nacionalne sigurnosti i ne smije se zanemariti u oblikovanju i izučavanju sigurnosnih politika država. Među najvažnije pozitivne učinke za sigurnost Republike Hrvatske možemo uvrstiti veću spremnost država za mirno rješavanje međudržavnih sporova te povećen opseg suradnje među državama i multilateralno rješavanje sigurnosnih problema. Suvremeni pristup ugrožavanju nacionalne sigurnosti polazi od pet sektora iz kojih dolaze prijetnje i to: vojnog, političkog, socijetalnog, ekonomskog i ekološkog sektora.
Literatura:
1. semestar
Usmjerenje NACIONALNA SIGURNOST dp 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost
Izborni predmeti iz smjera Nacionalna sigurnost 1. semestar - Izvanredni studij - Diplomski sveučilišni studij Politologija; smjer: Nacionalna sigurnost - izvanredni

3. semestar
Izborni SDN 2-1 - Redovni studij - Diplomski sveučilišni studij Novinarstvo
Termini konzultacija:
Obavijesti
Objavljeno: 2. 7. 2020. u 12:16
Ružica Jakešević

Poštovane kolegice i kolege,

 

slijedom uputa Uprave Fakulteta političkih znanosti, ispitni rok iz kolegija Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu 06. 07. održat će se na daljinu.

To znači da će svi studenti koji su prijavljeni na ovaj ispitni rok u ponedjeljak 06. 07. na svoju e-mail adresu u 15:30 dobiti test, koji će se pisati 60 minuta, koliko i inače traje ispit uživo.

Dakle, vrijeme pisanja je od 15:30 do 16:30. Najkasnije u 16:30 ispit trebate vratiti na moju e-mail adresu ruzica.jakesevic@fpzg.hr. Ispiti koji budu poslani nakon tog roka neće biti prihvaćeni i izlazak na ispit će se smatrati padom.

Prema mojoj evidenciji, na ovaj ispitni rok prijavljeni su: Karlo Huzjak, Pavlo Isaykov, Marina Karaula, Mislav Pervan te Andrija Tabak (usmeno).

Imam sve e-mail adrese, osim adresa kolege Huzjaka i kolege Pervana, pa Vas molim da mi pošaljete mail na koji Vam mogu poslati ispit.

 

Srdačno,

 

Ružica Jakešević

 

 

 

Objavljeno: 25. 1. 2020. u 11:16
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

svi studenti i studentice koji su zadovoljni ocjenom stečenom tijekom semestra, ocjenu mogu upisati u ponedjeljak u 15:00 h (kabinet 11, 2. kat). 

Svi koji nisu zadovoljni, ocjenu mogu odbiti i ispit polagati na redovitom ispitnom roku. Ukoliko se netko odluci odbiti ocjenu, molim Vas da mi to javi na mail ruzica.jakesevic@fpzg.hr. 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 2. 12. 2019. u 09:13
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

prodekanica prof.dr.sc. Gordana Vilovic zamolila me da na nastavi kolegija Hrvatska u europskom sigurnosnom studiju odrzi anketu o studiranju na FPZG-u, te smo se dogovorile da ce to biti danau od 15:30.

Stoga Vas ljubazno molim da se na nastavi pojavite u sto je moguce vecem broju.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 25. 11. 2019. u 12:38
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalaze rezultati 1. kolokvija.

 

S postovanjem,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 21. 11. 2019. u 17:03
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

Ovim putem vas obavjestavam da ce se nastava na kolegiju Hrvatska u europskom sigurnosnom sustavu u ponedjeljak 25.11.2019.odrzati kako je predvideno silabusom.

 

Srdacno,

 

Ruzica Jakesevic

Objavljeno: 7. 10. 2019. u 16:59
Ružica Jakešević

Postovane kolegice i kolege,

 

u repozitoriju se nalazi raspored prezentacija. S obzirom da danas neke kolegice i kolege nisu bile na nastavi ili se nisu mogli odluciti za temu, molim Vas da se do kraja ovog tjedna prijave svi oni koji zasad nemaju prezentaciju. Mozete se prikljuciti bilo kojem dvoclanom timu, a kada svaki tim bude imao po troje clanova, tek tada cemo dodavati i cetvrtog, po potrebi. Temu mozete prijaviti na mail: ruzica.jakesevic@fpzg.hr.

Uvodnu prezentaciju u repozitorij cu staviti tijekom tjedna, te cu azurirati popis ispitne literature i dodati sve nove tekstove, odnosno izbaciti stare.

 

Srdacan pozdrav,

 

Ruzica Jakesevic